Sıkça Sorulan Sorular

Ortodonti dişhekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodonti kelimesi ‘Ortos’ düzgün, ‘dontos’ dişler anlamına gelen iki yunanca kelimeden oluşur. Ortodontik tedavi estetik bir görünüm sağlamanın yanında, çiğneme fonksiyonunu ve gülümsemeyi iyileştirir ve çene konumlarını düzeltir.

Ortodontist, diş ve çene düzensizliklerinin teşhis ve tedavisi konusunda uzmanlaşmış diş hekimidir. Ortodontist olmak için önce dişhekimliği fakültesini bitirmek sonra da dört yıl veya daha uzun sürebilen bir uzmanlık ya da doktora programını tamamlamak gerekir. Bu eğitim sırasında ortodontist, diş hareketini kontrol etmek (ki bu girişimlerin genel adı ortodontidir) için ve çene gelişimini yönlendirmek (bu tedavi yaklaşımı ise çene ve yüz ortopedisi olarak adlandırılabilir) için gerekli bilgileri öğrenir. Sadece bu uzmanlık veya doktora eğitimini başarı ile tamamlamış olan diş hekimleri, ortodontist ünvanını kullanabilirler.

Ortodontik tedavinin süresi anomalinin şiddetine göre değişmekle beraber, 6 ay ile 3 yıl arasında değişmektedir. Bazı kapanış bozuklukları tek fazlı bazıları da iki-üç fazlı tedavi gerektirmektedir. Ortodontik tedavinin zamanında bitmesi ve iyi sonuç alınması hasta, ailesi, aile dişhekimi ve ortodontist arasındaki iyi bir takım çalışmasına bağlıdır.

Daimi dişlerin 6-7 yaşlarında sürmeye başlamasıyla birlikte ortodontik problemler görülmeye başlar. Bu sebeple ilk ortodontist muayenesi için uygun YAŞ 7 dir.

Çapraşık dişlerin büyüme ile düzelmesi mümkün değildir. Özellikle 16 yaşından sonra alt ve üst çene boyutlarında azalmalar tespit edilmiştir.

Evet. Teknolojinin ilerlemesi ile yetişkin hastalarda da tel tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.

Muayene randevunuza geldiğinizde size verilen formları doldurduktan sonra, ilk muayeneniz yapılır. Doğru bir teşhis koyabilmek için gerekli olan resim ve röntgen kayıtları alınır.

Ortodontik bir problemin olup olmadığını, problemin çözümü için neler yapılacağını, tedavinin ne kadar süreceğini, tedavinin ne kadara malolacağını öğreneceksiniz.

Tellerin takıldığı ilk günlerde dudakların ve yanakların iç yüzeylerinde hafif tahriş ve dişlerde çiğneme sırasında ağrı olabilir. Fakat bu şikâyetler en az 1 hafta içerisinde geçmekte hatta birçok hasta ağzında tel olduğunu bile unutmaktadır.Tel takılması yeni bir ayakkabı giymek gibidir. Biraz sabrederseniz teller rahattır ve buna değer.

Tellerin direkt olarak diş çürütücü bir etkisi yoktur. Sadece besin birikimini artırdıklarından dişler yeteri kadar fırçalanmadığında çürük oluşumu için müsait bir ortam oluştururlar. Bu yüzden her öğünden sonra dişlerinizi fırçalamalısınız.

Teller genelde konuşmayı etkilemez. Dilin hareket sınırları içerisinde kullanılan bazı teller, takıldıktan sonraki ilk günlerde konuşmayı olumsuz etkileyebilir. Fakat dilin bölgeye tekrar uyum sağlamasıyla bu durum ortadan kalkar.

Seanslara daha sık gelip gitmekle, ağzınızdaki tellerin aşırı gerilmesi ile tedavi süresi kısalmaz. Aksine bu durum dişlerinize zarar verir ve tedaviyi uzatabilir. Bu sebeple ortodonti hastalarına bazı özel durumlar hariç 4-6 haftadan önce randevu verilmez.

Teller çıkarıldıktan sonra dişler eski pozisyonlarına dönmek isterler. Bu nedenle tedavi bittikten sonra mutlaka sabit ya da hareketli pekiştirme aygıtı yapılmalıdır. Bu apareyler önerilen sürelerde kullanılmazsa dişler tekrar bozulabilir.

Ortodontik tedavi amacı ile diş çekilmesi hastalar tarafından tercih edilmeyen bir durumdur. Diş çekimine karar vermede, alt ve üst çenedeki çapraşıklık miktarı, alt ve üst çenenin büyüme şekli ve hastanın yüz profili gibi kriterler esas alınır. Elde edilen sonucun daha stabil olacağı, başarılı bir ortodontik tedavi için diş çekimi gerekebilir.

Evet. Uzun süre yapılan ağız solunumu üst çenenin daralmasına, cocuğun yüzünün uzamasına ve dudaklarını kapatamamasına sebep olur. Çok dikkat edilmesi gereken bu durum erken yaşta bir KBB uzmanı ile konsülte edilerek mutlaka çözümlenmelidir. Burun yolunu tıkayarak ağız solunumuna sebep olan geniz etleri her ne kadar çocuk büyüdükçe küçülseler de yapacakları zararı yapmış olurlar. Bu sebeple görüldükleri an cerrahi olarak alınmaları tavsiye edilmektedir.

Ortodontik tedavi yalnızca ortodontistler tarafından yapılır. Ortodontist olabilmek için diş hekimliği eğitimini takiben 4 sene süren ortodonti eğitimini almak gereklidir. Ortodontistler dişleri düzelterek doğru form ve fonksiyonu sağlayan uzmanlardır. Ortodontist yüzlerce hastaya ortodontik tedavi sağlayan uzmandır. Diş hekimlerinin bu kadar vaka görmesi ve takip etmesi olası değildir.

Her yemekten sonra ve gece yatmadan önce size tarif edilen şekilde fırçalamanız tedavinin hızlıca bitmesi açısından çok önemlidir.

Kesinlikle fırça ile tellere bir zarar veremezsiniz. Yeterli sıklıkta ve kuvvette fırçaladıkça dişetleriniz daha sağlıklı olacak ve uygulanan tedaviye daha iyi cevap verecektir. Belki de tedaviniz bu sayede çok daha çabuk bitebilir.:)

Kola fanta gibi asitli içecekler; fındık, fıstık, leblebi gibi sert gıdalar; sakız ve yumuşak şeker gibi yapışkanlı gıdalar; cips ve tost ekmeği gibi sert ve kıtır edecek gıdalar; erik, kiraz, zeytin gibi çekirdeği olan yiyeceklerden uzak durunuz.

Teller takıldıktan sonra ilk bir kaç gün alışma döneminde tellerin yanağınıza batması normaldir. Tellerin üzerine size verilecek olan ortodontik mumları kapatabilirsiniz.. Braketiniz koptuğunda yanağınıza batıyorsa doktorunuzu arayıp randevu alınız, batmıyorsa bir sonraki randevunuzu bekleyiniz.

Son yıllarda metal braketlere göre daha az dikkat çeken diş renginde porselen braketlerin kullanımı artmıştır. Ayrıca dişlerin dile bakan yüzeylerine yerleştirilen braket sistemleri (lingual braket) geliştirilmiştir.

Tedavi boyunca dişlerinizi düzenli olarak fırçalarsanız hiçbir leke kalmayacaktır.

Kötü alışkanlıklar olarak isimlendirdiğimiz parmak emme, tırnak yeme, dudak emme ve ya ısırma, yalancı emzik kullanımı gibi alışkanlıkların çocuk 4 yaşına gelene kadar bıraktırılması gerekir. Devam etmesi halinde bu alışkanlıkların yaptığı bozukluklar kalıcı hale gelir ve çocuğun ciddi ve uzun süreli ortodontik tedavi görmesi gerekir. Çocuğunuzda parmak emme varsa bir ortodontiste muayene olmanızda fayda vardır.

Ortodontik tedavi, dişlerdeki çapraşıklığı ve çeneler arasındaki uyumsuzluğu düzelterek; sadece estetiğe yönelik olmayıp, ileride olması muhtemel dişeti hastalıkları ve alt çene eklemindeki problemleri önlemenin yanı sıra çiğneme fonksiyonunu ve bozuk olan konuşmayı düzeltmeye yardımcı olmaktadır.

Temelde ortodontik tedavinin asıl hedefleri; çiğneme fonksiyonunun düzeltilmesi, konuşma fonksiyonunun düzeltilmesi, ağız hijyeninin daha iyi sağlanmasına yardımcı olunması, estetiğin sağlanması ve hastanın toplum içinde kendine olan güvenini artırarak psikolojik destek sağlamaktır.

Ortognatik cerrahi tedavi, yüz görünümünden memnun olmayan hastalar için uygulanan cerrahi tedavidir. Büyüme ve gelişim dönemi bitmiş yetişkin hastalarda hatalı çene konumları sadece ortodontik tedavi (tel tadavisi) ile düzeltilemez. Tel tedavisi ile birlikte hastaya plastik cerrahın müdahalesi gerekmektedir. Toplumun bu konuda bilinçlenmesi ve teknolojik ilerlemeler sayesinde ortognatik cerrahi tedavi gittikçe yaygınlaşmaktadır.dr ortodontist yetişkin cerrahi son iki animasyon

Ortodontik tedavi yaklaşık 2 yıl sürer. Ortodontik tedaviden sonra dişler yeni konumlarından eski yerlerine dönme eğilimi gösterirler. Bunu önlemek için (kemik ve çevre dokuların yeniden düzenlenmesi tamamlanıncaya kadar) dişler, düzeltilen konumlarında tutulmalıdır. Bu amaçla hareketli veya sabit pekiştirme aygıtları kullanılır. Resim hawley ve retainer,

Ortodontik tedavi, uzun dönemde sağladığı fiziksel ve psikolojik faydalar düşünüldüğünde pahalı bir tedavi değildir. Birçok Ortodontist hastalara uygun ödeme imkânları sunmaktadır.

SİZİ ARAYALIM

""
1
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right